streda 4. júna 2014

Inteligencia v dnešnom svete


Čo to je?
"Inteligencia je súbor rozumových schopností; schopnosť riešiť problémy za okolností sprevádzaných neurčitosťou; Pod slovom inteligencia sa tiež rozumie schopnosť vyťažiť dôležité informácie z daného množstva pozorovaní, ktoré nám zabezpečia prežitie. Inteligenciu môžeme získavať po celý náš život, pričom zásadný vplyv má prostredie a spoločnosť, v ktorej jedinec žije."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikbMtdmGp5Yd1OgDd8dfjAXVv0RFVSYnBbs0o3wTo0T_A1HecSXgW6qRZZVaiDneVRMVLl513H5c_BKiKrWPTQ9Hd80kcabHmfjwc5sxKp3Ec1F9QpxulgbCeOrb-DY7pvRN05Oo4ifwh1/s640/tyrion-books.gif
Troška teórie aby sme sa dozvedeli o čom budem točiť. =^.^=
V tomto článku troška pôjde o to prežitie. v modernom svete. Koniec koncov dneska už nemusíme loviť mamuty ale skôr zarobiť peniaze. Ale i na to potrebujeme istú dávku inteligencie.


Čo je to v praxi?
Ak sa niekedy pozrieme na ľudí okolo seba tak si môžeme všimnúť tie škatuľky kto je a nie je inteligentný.  Ale je to naozaj tak? Čo je to vlastne inteligencia? Je to človek zručný, sčítaný ale aj flexibilný. Je to človek ktorý vie pracovať rukami ale aj hlavou. Je to človek čo vie narábať s financiami ale vie aj utratiť ten centík na isté zbytočnosti. Je to človek ktorý má vysokú školu a aj životné skúsenosti. Toto všetko od nás chce okolie ale už podľa vymenovaného je vidieť že to dokopy nejde.

Vysoká a stredná škola:
Študujeme preto aby sme mali dobré zamestnanie a tým pádom peniaze na jedlo, nájom, zdravie...
Vysoká...To je super vec. S papierom ktorý je bránou do sveta plného peňazí a luxusu. Samozrejme ak nie ste Slovak a nemáte vzdelanie ktoré je také vysoké že vás nie sú schopný zamestnať. Alebo vám povedia že chcú od vás dvojročnú prax mimo školy ktorú nemáte. Tým pádom by každý inteligentný človek povedal:“ Načo mi je vysoká škola?“
No ale veľa ľudí má opačnú dilemu...  Mám maturitu s gymnázia, žiadne životné skúsenosti a keď sa aj zamestnám v nejakej lepšej firme tak od vás odrazu chcú aspoň bakalára. I v tomto prípade by každý inteligentný človek povedal že bez Vysokej do sveta ani za nič.  
http://sqi.co/wp-content/uploads/2010/09/Three-Dimensions-of-Intelligence.pngObidva príklady sú na Slovensku bežné ale ani jeden neurčuje inteligenciu jedinca. Áno ja možno viem povedať o spojitosti náboženstiev ale v praxi ma počúvajú ľudia iba keď sú naliaty. Som preto blbá že to viem?

Takto by som s mozgu mohla vyhodiť 90% vecí čo viem, lebo mi to je na prežitie zbytočné. Ale mám to tam lebo viem že budem v budúcnosti robiť so zákazníkmi jak s nízkej vrstvy tak aj s vysokej. Plus ma to baví a dáva ma to do duševnej pohody. Preto všetko čo robím beriem ako krok v pred v mojom vzdelávaní lebo každý potrebuje ostatných ľudí okolo seba.   


Teda kto je inteligentný?
Podľa môjho skromného názoru je to človek ktorý rozmýšľa troška do budúcna ale nie je tým pohltený. Každý k svojmu životu potrebuje iné veci. Niekto potrebuje dobre variť, niekto zasa vedomosti v oblasti zdravotníctva, iný zasa potrebujú vedieť päť jazykov. Je to tým pádom človek ktorý roby na 100%  to čo je pre jeho duševné ale aj materiálne pohodlie to najlepšie. Pochybujem že nejaký futbalista vie čokoľvek o Japonsku a rovnako pochybujem že nejaký Otaku sa má chuť sa učiť španielsky. Preto beriem debaty ohľadom toho čo je a nie je inteligencia troška skepticky. Samozrejme že všeobecní rozhľad by sme mali mať všetci ale zasa nikto od obyčajného človeka nemôže chcieť aby vedel všetko.   To nie je fyzicky ani možné.


Ale schválne aký máte na to názor? 
Zdroje:
Úvodný odstavec: www.wikipedia.sk
Obrázky: www.sqi.co, Google

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára